Lubisz smaki azjatyckiej kuchni lub potrzebujesz wyśmienitej przekąski na imprezę? Sprawdź, jak smakuje kurczak po koreańsku, który w Thermomix przygotujesz z łatwością. Nazwa w oryginale brzmi: korean fried chicken, przepis znajdziesz w dalszej części. Pamiętaj, żeby elegancko nakryć do stołu na wieczór.
Możesz przygotować w ten sposób pierś z kurczaka po koreańsku lub kawałki udek czy skrzydełek w słodko pikantnym sosie o kleistej konsystencji, które rozpływają się w ustach. Jeśli decydujesz się na skrzydełka po koreańsku, po wypłukaniu i osuszeniu ręcznikiem papierowym, przekrój je na pół i odetnij końcówkę tzw. lotkę.
Jak zrobić to pyszne danie, podany tutaj jest przepis na porcję ok. 600 g mięsa:
- Niewielkie kawałki kurczaka zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy i dodajemy rozkłócone jajko, mieszamy.
- W naczyniu thermomix mieszamy 5 sek./ obroty 3 następujące składniki: 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 5 g soli, 3 g pieprzu czarnego, 5 g słodkiej papryki i przekładamy do miski.
- Obtaczamy kawałki mięsa w tak przygotowanej panierce i smażymy na patelni w mocno rozgrzanym oleju, jak długo powinien się smażyć? Odpowiedź zależy od tego, czy użyta została pierś (krócej) czy udka (dłużej), najlepiej poczekać 5-7 minut do zrumienienia i sprawdzić w środku pierwszą partię. Przy pomocy papierowego ręcznika odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Składniki na sos do kurczaka po koreańsku Thermomix:
- 5 ząbków czosnku
- 10 g pokrojonego w plastry korzenia imbiru
- 20 g cukru trzcinowego
- 10 g octu ryżowego
- 30 g miodu
- 30 g ketchupu
- 15 g sosu sojowego
- 15 g oleju sezamowego lub rzepakowego.
Kurczak po koreańsku w urządzeniu Thermomix
W naczyniu miksującym Thermomix rozdrabniamy czosnek i imbir przez 3 sek./ obroty 8, po czym przy pomocy kopystki zgarniamy zawartość na dno naczynia i ponawiamy 3 sek./ obroty 8. Następnie dodajemy pozostałe składniki na sos i mieszamy 10 sek./ obroty 3. W kolejnym etapie sos gotuje się w 100 st. C na obrotach 1. Na pytanie, ile czasu powinien się gotować, odpowiadamy że 10 min.
Usmażone kawałki kurczaka przed podaniem polewamy sosem i posypujemy białym sezamem lub szczypiorkiem. Dużym plusem jest fakt, że chrupiący kurczak po koreańsku smakuje doskonale zarówno podany z ryżem na ciepło, jak i w wersji przystawki na zimno.
Kto nie jadł kurczaka po koreańsku niech żałuje.