Ciasto karpatka jest jednym z tradycyjnych wypieków, które nieustannie goszczą na polskich stołach, niekoniecznie od święta. Przepis na karpatkę przekazywany jest z pokolenie na pokolenie i mimo upływu czasu, nadal jest niezmiennie uwielbiany. Przy użyciu thermomixa możesz stworzyć to przepyszne ciasto w zaledwie kilka minut!
Jeśli posiadamy w naszych kuchniach specjalistyczne urządzenia, przygotowanie wypieków przychodzi z jeszcze większą łatwością. Nie inaczej jest w sytuacji, gdy mamy ochotę na ciasto karpatka. Często zdarza się, że pojawiają się problemy z konsystencją kremu, lub smak nie zawsze wychodzi odpowiedni. Polecam również pyszne danie jakimi są kopyta z thermomix. Z poniższym przepisem karpatka thermomix wyjdzie idealna!
Przepis na karpatkę
Przepis na karpatkę nie jest zbytnio skomplikowany. Wymaga jednak skupienia i przygotowania kilku składników:
- mąka pszenna,
- masło,
- mleko,
- jajko,
- budyń śmietankowy,
- cukier puder,
- żółtka jaj.
Aby ciasto karpatka wyszło idealne, wlej do naczynia thermomixu wodę, a następnie dodaj masło. Ustaw urządzenie na tryb gotowania w temperaturze 100 stopni Celsjusza, przez 4 minuty oraz w obrotach 2. Kolejnym krokiem będzie dodanie mąki i proszku do pieczenia oraz dokładne wymieszanie. Kiedy ciasto będzie gotowe i elastyczne, wówczas należy je podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki – upiecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Warto pod koniec pieczenia sprawdzać, czy wypiek jest gotowy. Nadszedł czad na przygotowanie pysznego kremu – uważaj jednak, gdyż najmłodsi lubią go wyjadać, jeszcze przed wyłożeniem na ciasto. Do misy thermomixu wlej mleko, wsyp budyń i gotuj przez 6 minut, nastawiając urządzenie na 100 stopni. Po tym czasie przenieś masę do innego naczynia, a w thermomixie rozprowadź masło, żółtka oraz cukier. Wymieszaj dokładnie składniki. Połącz delikatnie masę i budyń, a następnie wyłóż na pierwsze ciasto i przykryj drugim. Warto, aby ciasto karpatka schłodziło się w lodówce przez minimum godzinę. Gotowe!