Krajalnica to jedno z niezbędnych urządzeń, które powinny znaleźć się w wyposażeniu sklepów mięsnych, wielkopowierzchniowych delikatesów, jak i profesjonalnych restauracji. Na co zwrócić uwagę przy zakupie krajalnicy?
Co to jest krajalnica do mięsa?
Krajalnica do wędlin profesjonalna to urządzenie gastronomiczne umożliwiające krojenie różnych produktów w plastry o równej grubości. Warto stosować je nie tylko w punktach, w których sprzedaje się mięso, ale również i w restauracjach, gdzie urządzenia ułatwiają również przygotowywanie potraw klientom, dla których liczy się nie tylko smak, ale także i wygląd talerza. Dzięki krajalnicy krojenie wędlin, kiełbasy czy innego rodzaju mięsa nie wymaga od pracowników użycia siły bądź stanowi jedynie niewielki wysiłek.
Krajalnice do mięsa – zalety i zastosowanie
Krajalnice do wędlin dostępne na polskim rynku to urządzenia wysokiej jakości, które spełniają wszelkie normy obowiązujące na terenie krajów Unii Europejskiej. Taka krajalnica może być wykonana ze stali nierdzewnej, czyli bardzo trwałego i wytrzymałego materiału. Jest ona odporna na rdzewienie, uszkodzenia mechaniczne, a także i niektóre substancje chemiczne. Ponadto nowoczesna krajalnica do wędlin profesjonalna pozwala regulować grubość plastrów i łatwo utrzymać ją w czystości. Brudna stal potrzebuje jedynie wody i odrobiny detergentu, by po chwili wyglądała jak nowa. Ponadto nie przywiera do niej kurz, co ma wpływ na poziom higieny mięsa oraz samego pomieszczenia, w którym urządzenie się znajduje. Najwyższej jakości krajalnice posiadają nie tylko stalową obudowę, ale również i elementy ze stali w środku – dzięki temu takie urządzenie zapewnia znakomitą wydajność podczas pracy. Co ważne, noże w takich krajalnicach mogą być wykonane z teflonu, który pozwala dokładnie przeciąć zarówno miękkie, jak i bardziej twarde artykuły żywnościowe. Krajalnica sprawdza się znakomicie w lokalach gastronomicznych, firmach cateringowych, zakładach przemysłowych, a także w punktach sprzedaży wędlin czy w sklepach mięsnych.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu krajalnicy?
Krajalnica powinna spełniać wszelkie potrzeby pracowników oraz klientów danego miejsca. Poniżej wspominamy o najważniejszych rodzajach krajalnic i podpowiadamy, gdzie warto je zastosować.
a) Krajalnica przemysłowa czy sklepowa?
Gastronomiczne krajalnice do wędlin można podzielić według różnych kryteriów. Wyróżnia się między innymi krajalnice przemysłowe i sklepowe do wędlin. Przemysłowa krajalnica do wędlin profesjonalna to urządzenie duże, zazwyczaj wolnostojące (oznacza to, że można ją ustawić między szafkami na podłodze). Pozwala ona na krojenie wędlin w ekspresowo krótkim czasie. Ponadto takie urządzenie może być włączone przez cały dzień – w żaden sposób się nie przegrzewa, ani też nie psuje od nadmiaru pracy. Duże krajalnice sprawdzają się doskonale w miejscach, w których każdego dnia obsługuje się dużą liczbę osób i kroi się ogromne ilości wędlin, czyli w firmach cateringowych, wielkopowierzchniowych supermarketach czy zakładach przemysłowych. Natomiast krajalnica sklepowa to znacznie mniejsze (kompaktowe) urządzenie – należy je umieścić na istniejącym już blacie. Sprawdzi się świetnie w miejscach, w których obsługuje się mniejszą liczbę klientów czy w niewielkich restauracjach i nie tylko.
b) Krajalnica ręczna czy automatyczna?
Na rynku można znaleźć ręczne, półautomatyczne i całkowicie automatyczne (elektryczne) gastronomiczne krajalnice do wędlin. Urządzenie ręczne wymaga używania siły własnych mięśni, co powoduje szybkie zmęczenie u pracowników i wydłuża obsługę klientów, co może stanowić kłopot w bardziej obleganych miejscach. Taka krajalnica sprawdzi się w niewielkich miejscach, w których nie kroi się wędlin przez cały czas. To urządzenie odpowiednie do niewielkich sklepów czy restauracji. Z kolei krajalnica półautomatyczne odciąża pracowników w pewnym stopniu, zaś elektryczna, czyli całkowicie automatyczna, działa samodzielnie. Nie musi być ona nadzorowana, wystarczy włożyć do niej wędlinę, która ma zostać pokrojona, a następnie wybrać odpowiednie ustawienia i ją włączyć. Pracownicy podczas działania krajalnicy mogą zająć się innymi rzeczami. Takie urządzenia oszczędzają więc nie tylko energię użytkowników, ale i ich czas. Warto stosować je tam, gdzie codziennie obsługuje się dużą liczbę osób.