Kopytka thermomix są doskonałym pomysłem na obiad, zwłaszcza gdy pozostał nam nadmiar ziemniaków. Wówczas takie danie można podawać z sosem, z serem, lub na słodko. Możliwości jest mnóstwo, a co najważniejsze, dzięki ulubionym dodatkom, pierogi leniwe z ziemniakami thermomix, ze smakiem zajadają także małe niejadki.
Tradycyjne kopytka przepis opierają się na kilku składnikach. Są to:
- ziemniaki,
- mąka,
- jajko,
- sól.
Często danie to jest modyfikowane o twaróg oraz masło. Kopytka przygotowywane są w różnych regionach Polski na wiele sposobów, które to przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Obecnie potrawę podaje się w wykwintnych restauracjach, jako danie główne, lub dodatek do mięs i pieczeni. Zatem jak przygotować kopytka thermomix, aby wyszły idealnie? Kluczem jest odpowiednia konsystencja ciasta – jeśli dodamy zbyt dużo mąki, kopytka wyjdą twarde. Ogromnym plusem jest korzystanie z pomocy urządzenia kuchennego – to znaczna oszczędność czasu i energii. Dużo energii dają węglowodany, które znajdują się w cieście marchewkowym thermomix.
Kopytka przepis thermomix z ziemniakami
Warto rozpocząć kopytka przepis od ugotowania ziemniaków. Jeśli zostały z wcześniejszego posiłku, można je z powodzeniem użyć. Do misy thermomixu wsyp ziemniaki oraz mąkę i wymieszaj dokładnie, stosując tryb 10 sekund/obroty 4. Kolejno dodaj do masy jajko, sól i mieszaj dalej ustawiając tryb interwał przez 30 sekund. Ciasto na kluski leniwe thermomix z ziemniakami gotowe. Teraz wystarczy jedyne uformować wałki i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotuj garnek z gotującą się wodą i umieszczaj delikatnie poszczególne sztuki w wodzie. Po minucie delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, wyłów je przy użyciu łyżki cedzakowej. Możesz teraz wrzucić kolejną partię.
Pierogi leniwe z ziemniakami thermomix
Często pierogi leniwe to nazwa stosowana zamiennie z kopytkami. Należy jednak zaznaczyć, że pierogi leniwe z ziemniakami thermomix przygotowujemy z dodatkiem twarogu. Ser dodajemy już na samym początku, razem z ziemniakami, mąką, jajami oraz solą. Masę wyrabiamy w trybie obroty 4 przez 40 sekund, a następnie uruchamiamy obroty wsteczne na półtorej minuty. Ciasto pokrojone na niewielkie kawałki gotujemy w wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z ulubionymi dodatkami: z serem, na słodko lub też z sosem.